Επιθυμούμε να συνδέσουμε ανθρώπους και φορείς που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό του δρόμου, την εκπαίδευση, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή και, πάνω απ’ όλα, την πολιτιστική κληρονομιά. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε μια κουλτούρα ένταξης, όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν, να είναι δημιουργικοί και να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους.

Τους τελευταίους μήνες, κάθε εταίρος έχει συναντηθεί με τους συνεργαζόμενους φορείς του τουλάχιστον τρεις φορές. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μας για τη δημιουργία της Περιφερειακής Συμμαχίας είχαν ως αποτέλεσμα ένα συνεκτικό και ποικιλόμορφο δίκτυο που υποστηρίζει τους νέους και την επιχειρηματικότητά τους στον πολιτισμό του δρόμου, την τέχνη του δρόμου, την ένταξη, τις εκδηλώσεις, τη μόδα και την πολεοδομία. Το Μπέλφαστ, το Μπορντό, το Πόρτο, η Αθήνα, το Λοτζ και το Γκάλγουεϊ έχουν πολλά κοινά στην ενασχόληση με την πολυπολιτισμικότητα και τις αναδυόμενες πολιτιστικές σκηνές. Μαζί, εργαζόμαστε πάνω σε έναν οδηγό για την υλοποίηση της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών, έτσι ώστε οι επενδύσεις στην εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα της κουλτούρας του δρόμου να επηρεάσουν την κοινωνική ένταξη και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Η EBE Belfast UK παρέχει επιχειρηματικές συμβουλές και κατάρτιση. Βοηθάει τα άτομα να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και υποστηρίζει την ανάπτυξη των καθιερωμένων επιχειρήσεων.

Η περιφερειακή σύμπραξη του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί μέσω μιας σειράς επίσημων συναντήσεων των μελών-εταίρων, υπό την ηγεσία της East Belfast Enterprise. Κύριοι στόχοι τους είναι η συνεργασία με τους περιφερειακούς φορείς για την κουλτούρα του δρόμου, η ανάπτυξη διατομεακών σχέσεων και δικτύων και η στήριξη της οικονομίας. Ένα βασικό θέμα είναι ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να εξεταστεί τι συνιστά την κουλτούρα του δρόμου σε τοπικό πλαίσιο. Η EBE σχεδιάζει να διερευνήσει εκδηλώσεις που θα δώσουν την ευκαιρία σε καθιερωμένες επιχειρήσεις του δρόμου και σε εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες του δρόμου να δικτυωθούν και να ανακαλύψουν τη στήριξη που τους παρέχεται.

Η EDRA Greece προωθεί τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά ως μέρος των ευκαιριών για τον πολιτισμό του δρόμου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων προσπάθησαν να συνδέσουν τους καλλιτέχνες του δρόμου και τους επαγγελματίες του πολιτισμού του δρόμου με επιχειρηματικές ευκαιρίες για να χαρτογραφήσουν και να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί μπορούν να ερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος και να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα των υφιστάμενων πολιτικών και προγραμμάτων. Η EDRA προσκάλεσε εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων και ορισμένων από τα πιο γνωστά ιδρύματα του ελληνικού πολιτιστικού τομέα για να μοιραστούν τις τρέχουσες ευκαιρίες και τις πιθανές προσφορές εργασίας στον τομέα της κουλτούρας του δρόμου και να σχεδιάσουν μελλοντικές συνεργασίες. Ειδικότερα, επικεντρώθηκαν στη σύνδεση των ενδιαφερομένων μερών: ΜΚΟ, εκπαιδευτικά κέντρα, εταιρείες κουλτούρας δρόμου και ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Η Συμμαχία θα είναι σε θέση να συνδυάσει την εκπαιδευτική τεχνογνωσία με τη δικτύωση της κοινότητας και να παρουσιάσει και να προωθήσει το έργο σε σχετικές ομάδες.

Η Le LABA Bordeaux France συγκεντρώνει διάφορες ομάδες που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό του δρόμου στη Νέα Ακουιτανία, συγκεκριμένα στην τέχνη του δρόμου. Το Μπορντό και η περιφέρειά του διαθέτουν ένα σημαντικό δυναμικό οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φαγητού, των φεστιβάλ, της τέχνης του δρόμου, του εναλλακτικού τουρισμού, της πολεοδομίας, του αθλητισμού, του χορού, της μόδας, των αγορών κ.λπ. Οι συναντήσεις με τους περιφερειακούς εταίρους επικεντρώνονται στο φεστιβάλ Chahuts. Το Le LABA φιλοξένησε μια επαγγελματική συνάντηση τον Ιούνιο του 2022. Οι εμπλεκόμενοι φορείς: ιδρύματα και φοιτητές συναντήθηκαν με ένα φορτηγό τροφίμων, κατάστημα skate, επιχειρηματίες hip hop και καλλιτέχνες του δρόμου. Συζήτησαν την κοινή χρήση του χώρου, τη θεσμοθέτηση της κουλτούρας του δρόμου και τι μπορεί να κάνει η πόλη για να βελτιώσει τον τομέα. Οι φοιτητές παρουσίασαν τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη σκέψη για το δημόσιο χώρο και την πολεοδομία. Η Le LABA θα οργανώσει την εκπαίδευση στο Μπορντό για τους εκπαιδευτές επιχειρηματικότητας από τις συμμετέχουσες χώρες.

Το AHE Łódź της Πολωνίας έχει ως στόχο να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ νέων επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και των πόλεών τους. Το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών και Οικονομικών Επιστημών θα χρησιμοποιήσει τις εκπαιδευτικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου Street Culture for Regions για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών σεναρίων. Θα βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν επιχειρηματικές δεξιότητες και θα επιστήσει την προσοχή των νέων στις δυνατότητες της τέχνης του δρόμου και του πολιτισμού. Το πανεπιστήμιο συντονίζει συνέδρια κατά τη διάρκεια των οποίων, μαζί με τους εταίρους, προσφέρει ανοιχτά πάνελ και εργαστήρια για νέους. Συνδυάζοντας το χορό, την τέχνη και τη σύγχρονη τεχνολογία, τα προγράμματα σπουδών εισάγουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην εκπαίδευση της επιχειρηματικότητας. Οι εμπλεκόμενοι φορείς της Συμμαχίας του Λοτζ εκπροσωπούν εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνεργάζονται με τοπικούς οργανισμούς πολιτισμού και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η Momentum Ireland έχει εμπειρία στην κατάρτιση, την καθοδήγηση και τη διαδικτυακή μάθηση.

Στόχος της συμμαχίας τους είναι να φέρει κοντά τους ενδιαφερόμενους φορείς από τους τομείς της οδικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της πολιτιστικής ενσωμάτωσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της εκπαίδευσης των νέων από τη Δυτική/Βορειοδυτική Ιρλανδία, ώστε να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τις ευκαιρίες μέσω της κουλτούρας του δρόμου. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς κυμαίνονται από δίκτυα γυναικών επιχειρηματιών μέχρι μεμονωμένους καλλιτέχνες. Πρόκειται για αγρότες και τις συζύγους τους που πωλούν αγαθά και προϊόντα, χειροτέχνες που πωλούν διαδικτυακά, και ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών που προσθέτουν επιχειρηματικό όφελος στην περιοχή. Το Momentum στοχεύει στην προώθηση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή West/NorthWest, καθιερώνοντας την αξία της κουλτούρας του δρόμου με μια πλήρως εμπορική έννοια.

Το P.PORTO Portugal Polytechnic Institute συνδέει τα ακαδημαϊκά και τα επιχειρηματικά κέντρα γύρω από το Πόρτο σε έναν κοινό στόχο, τον πολιτισμό του δρόμου. Μαζί με το MOMENTUM Ireland και την EDRA Greece, εργάζονται πάνω στο TRAINER’S GUIDE for Street Culture Entrepreneurship and Open Educational Resources (OERs): τις ενότητες για την κατάρτιση της επιχειρηματικής προσέγγισης και την έναρξη μιας επιχείρησης στον τομέα της κουλτούρας του δρόμου. Οι ενότητες θα είναι διαθέσιμες για τους νέους μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Λήψη PDF